سردخانه آمونیاکی

(Ammonia cold storage)

به منظور راه اندازی سردخانه های بسیار بزرگ در صنعت برودت، از مبرد آمونیاکی استفاده میشود. در اصل زمانی که حجم و ابعاد و همچنین ظرفیت سرمایشی مورد نیاز سردخانه بالا تقاضا شود، بهترین گزینه انتخابی استفاده از سیال آمونیاک میباشد.

آمونیاک با فرمول شیمیایی NH3 یک مبرد طبیعی است و هیچگونه تاثیری در تخریب لایه ازن و گرمایش جهانی نخواهد داشت. با در نظر گرفتن راندمان بالای این سیال می توان گفت آمونیاک یکی مناسب ترین مبردهای دوستدار محیط زیست است.

این مبردی بسیار ارزان قیمت میباشد که در ایران عزیزمان هم به وفور موجود است.

چرا سردخانه آمونیاکی؟

  • مقرون به صرفه بودن این نوع سیستم برودتی ( امکان استفاده از 1. تعداد کمتری از کمپرسور با ظرفیت بیشتر / 2. لوله ها با سایز کوچکتر)
  • کاهش مصرف برق و هزینه های راهبری ( 3% تا 10% راندمان بیشتر نسبت به سایر گازها )
  • امن بودن برای محیط زیست ( صفر بودن پارامتر های ( ODP / تخریب لایه ازن ) و ( GWP / گرمایش جهانی ) )
  • عمر طولانی تر کمپرسور های مورد نیاز آمونیاک ( زیرا از نوع صنعتی اند )

آمونیاک از دیدگاه فیزیکی

NH3 یک ماده بی رنگ و در عین حال با بوی تند میباشد که این قابلیت را به کاربر میدهد تا هنگام نشتی گاز، به راحتی قابل تشخیص باشد. چگالی این مبرد تقریبا نصف هوا است و باعث سبکی آن و همچنین سهولت فرایند تبدیل آن به مایع می گردد. مایع آمونیاک در دمای 33- درجه سانتیگراد و در فشار 1 اتمسفر تبخیر می شود پس بهتر است برای نگهداری آمونیاک از مخازن تحت فشار استفاده شود و یا آن را در دمای پایین نگهداری کرد.

آمونیاک از دیدگاه شیمیایی

بهترین گزینه برای انتقال آمونیاک لوله های آهنی میباشند. گذشته از این در صورت استفاده از کمپرسور های هرمتیک و یا سمی هرمتیک میبایست از انواع سیم پیچ آلومینیومی و یا سیم پیچ دارای روکش مخصوص استفاده گردد. عملکرد آمونیاک در سیستم برگشت روغن به مراتب بهتر است زیرا از روغن سبک تر است و با آنها حل نمیشود.


مراحل سیکل تبرید سردخانه آمونیاکی

  • فشرده شدن سیال آمونیاک در کمپرسور

در ابتدا، عمل تراکم سازی مبرد آمونیاک/ NH3 در کمپرسور صورت میگیرد. همانگونه که گفته شد، آمونیاک در سردخانه های بزرگ مورد استفاده است و برای آن از یک کمپرسور به تنهایی استفاده نمیشود؛ بلکه معمولا دو یا چهار سیکل مورد استفاده است تا در صورت خرابی یکی از کمپرسور ها، جایگزین وجود داشته باشد و روند کار سیستم متوقف نشود.

  • ورود به کندانسور

در ادامه، آمونیاک به کندانسور هدایت میشود که دما و فشار بالایی ایجاد خواهد شد. در این مرحله عمل تقطیر انجام میشود؛ یعنی آمونیاک از حالت گاز به مایع خالص تبدیل میشود. به همین منظور از یک کویل یا مبدل حرارتی که در پوسته لوله تعبیه شده، صورت میگیرد. پس وقتی سیال مبرد از این لوله عبور کند، به کمک جریان آب خنک میشود.

  • عبور از شیر انبساط

پس از اینکه مبرد آمونیاک از کنداسور عبور کرد، اکنون زمان این است تا به شیر انبساط تغییر مسیر بدهد. آمونیاک در حین عبور از شیر انبساطی، با کاهش فشار و در نتیجه آن دمای آن مواجه میشود. بنابراین بخاطر افزایش حجم، به دو حالت فازی گاز مایع اشباع در می آید.

  • مرحله آخر، اواپراتور

در آخر، سیال آب در اطراف کویل حرارتی جریان دارد که میتوان با هواگیری فن کویل که ارتباطی دو جانبه مبرد آمونیاک دارد سبب خنک شدن آن شد و این آب خنک شده برای سرد کردن محیط سردخانه استفاده می شود. آمونیاک موجود در اواپراتور پس از دریافت گرمای آب، مجددا به حالت گاز در می آید و برای ورود به کمپرسور و ادامه این سیکل تبرید آماده میشود.

توضیحات بیشتر برای قطعات سردخانه آمونیاکی

کندانسور

در سردخانه آمونیاکی، کندانسور باید با توجه به ماکسیمم توان دفع حرارتی مورد نیاز سیستم گزینش شود. چراکه حرارت دفع شده در تایم پیک بار برودتی چندین برابرِ میزان شرایط نرمال راهبری با دمای پایین است. اگر سایزینگ کندانسور برای شرایط پیک بار برودتی طراحی نشده باشد و ظرفیت کمپرسور قابلیت محدود شدن را در این بازه نداشته باشد، ممکن است فشار کندانسور تا حدی بالا برود که منجر به از کار افتادن سیستم (به دلیل تدابیر امنیتی) گردد.

اواپراتور

در سیستم های آمونیاکی تنوع استفاده از اواپراتور ها بالا میباشد اما بهتر است به این موضوع ( استفاده از اواپراتور های وزشی یا Direct Expansion در سیستم هایی که دمای ساکشن 10- درجه سانتیگراد و بیشتر از آن باشد ) توجه شود؛ که این موضوع بخاطر راندمان نسبتاً پایین کویل های DX است. بعلاوه، مسئله مهم این است که دبی پایین آمونیاک در این نوع سیستم، تغذیه یکنواخت مایع آمونیاک را در کویل مشکل ساز خواهد بود.

بنابراین جایگزین مناسب اواپراتور های وزشی، سیستم های پمپی (overfeed) پیشنهاد میگردد که این سیستم دارای استاندارد و راندمان بالایی است.

درضمن، از اواپراتور های غرقابی (Flooded) پوسته و لوله (شل و تیوب) به طور معمول در سیستم های آمونیاکی که به خنک سازی یک سیال ثانویه مثل آب نیاز دارد، استفاده میشود.

با توجه به بودجه و نوع محصول مورد نظر شما، تیم فنی بوران صنعت دنا با محاسبات دقیق مناسب ترین خدمات را ارائه خواهند داد.

اقدامات مهم در انتخاب نوع کمپرسور سردخانه آمونیاکی

  • اندازه سیستم و ظرفیت مورد نیاز آن
  • محل نصب کمپرسور (فضای داخلی، خارجی/ روی سطح زمین، روی سقف)
  • میزان صدای کمپرسور
  • بهره وری در بارهای میانی (partial load) یا تمام ظرفیت (full load)
  • میزان بهره وری مورد نیاز در زمستان و تابستان
  • زمان مورد نیاز جهت کاهش دمای اولیه محصول به دمای مطلوب

نکات ایمنی در سردخانه های آمونیاکی

  1. مراقب نشت آمونیاک باشید

آمونیاک توسط مواد زیادی جذب می شود زیرا این ماده تمایل شدیدی به رطوبت دارد. همچنین باتوجه به سمی بودن و قابل اشتعال بودن آمونیاک، ضروری است آموزش های لازم برای کارکنان صورت گیرد.

  1. اطمینان از تخصص اواپراتور

برای بهیته و بهتر کارکردن سیستم آمونیاکی، میبایست توسط متخصصان این حوضه بررسی صورت گیرد. بوران صنعت دنا با اپراتور های حرفه خود تخصص کامل در این مسائل دارند تا هم کمک به عملکردی مناسب داشته باشند و هم از خطرات احتمالی پیشگیری کنند.

  1. توجه به نکات ایمنی هنگام جابه جایی

یکی از دیگر ضروراتی که باید در سردخانه های آمونیاکی به آن اشاره شود، توجه به بخش های محافظت نشده مانند لوله ها یا اواپراتورهای سیستم است تا در مقابل با خوردگی، فرسایش و… ایمن بمانند.

گام های مهم در اجرای سیستم سردخانه آمونیاکی

  1. نوع طراحی و انتخاب سیستم
  2. محاسبه بار برودتی و ظرفیت مورد نیاز
  3. انتخاب نوع تجهیزات
  4. استفاده از ابزارآلات تخصصی و با کیفیت
  5. تهیه نقشه ها و دیتیل اجرایی
  6. نیروهای فنی متخصص جهت اجرای صحیح و اصولی
  7. تهیه چک لیست راه اندازی
 
error:

تمامی حقوق مادی و معنوی محفوظ و متعلق به بوران صنعت دنا می باشد

طراحی سایت و بهینه سازی سایت توسط توسعه گران آریاز AriazDevs - 2022 ©