سردخانه فریونی (Freon cold storage)

سردخانه های فریونی به صورت گسترده ای در دنیا وجود دارند. یکی از بارز ترین دلایلی که از سردخانه های فریونی به کار گرفته میشود، کوچک بودن نسبی حجم و ابعاد سردخانه مورد نظر میباشد. به طور معمول برای راه اندازه سردخانه هایی با ظرفیت پایین و هزینه کمتر از این نوع سیال بهره گیری میشود. درون سیکل تبرید اینگونه سردخانه ها از گاز مبرد فریون Freon استفاده میشود که شامل سه گروه اصلی ” hfc, cfc, hcfc” است. هالوکربن ها یا همان فریون بر اساس دو پایه متفاوت وجود دارند: بر پایه ( متان / اتان ) که بهتر از برای حفاظت از لایه ازون از مبرد فریونی که بر پایه اتان است استفاده شود. فریون در اصل نام تجاری درنظر گرفته شده ترکیبات شیمایی به نام ” کلروفلوئروکربن / CFC ) میباشد. گاز فریون غیر سمی و غیر اشتعال است که بسیار در زمینه ایمنی حائز اهمیت میباشد. در ادامه مطلب، به بررسی بیشتر این صنعت بسیط میپردازیم.

نحوه کارکرد سردخانه فریونی

روش کارکرد در کل سیکل تبرید اینگونه سردخانه ها در چهار مرحله مهم اجرا میشود که بدین ترتیب است:

  1. متراکم شدن مبرد فریون در کمپرسور و در ادامه آن افزایش دما و فشار
  2. ورود این سیال فشار بالا به کندانسور و تغییر حالت از گاز به مایع
  3. عبور از مخزن رسیور و شیر انبساط
  4. تغییر مسیر به اواپراتور و در نتیجه عملیات خنک سازی

با توجه به بودجه و نوع محصول مورد نظر شما، تیم فنی بوران صنعت دنا با محاسبات دقیق مناسب ترین خدمات را ارائه خواهند داد.

مراحل سیکل تبرید سردخانه فریونی

  • مرحله اول فشرده سازی سیال فریون

ابتدا، سیال فریون بدلیل فشرده شدن در کمپرسور دما و همچنین فشار آن بالا میرود. با توجه به ظرفیت سرمایشی مورد نیاز سردخانه، مناسبترین نوع کمپرسور توسط بخش فنی بوران صنعت دنا با دقت بالایی انتخاب میشود. گاهی اوقات لازم است تا از دو کمپرسور یا بیشتر به طور همزمان در سیکل تبرید کمک گرفت زیرا که اگر یکی از کمپرسور ها با مشکل روبرو شد، کاربر بتواند روند خنک سازی سردخانه خود را بدون دغدغه پیش ببرد و کمترین خسارت را داشته باشد.

  • مرحله دوم ورود به کندانسور

در مرحله بعدی، مبرد مسیر خود را به بخش کنداسور تغییر میدهد. در کندانسور فریون طی عملیات فشار ثابت با کاهش دما روبرو و خنک میشود. این عملیات توسط فن های هوا و یا یک کویل حرارتی پوسته-لوله اجرا میشود که در نقطه خروجی کندانسور، سیال فریون به صورت مایع اشباع شده آماده جابجایی به مرحله سوم سیکل تبرید میشود.

  • مرحله سوم عبور از شیر انبساطی

سیال خارج شده از کندانسور هنوز و تا حدودی فشار اولیه را در خود نگه داشته است. بنابراین، از یک شیر انبساط کمک گرفته میشود تا با افزایش یکبارگی حجم سیال افت فشار ناگهانی را داشته باشیم. که این سیال دوفازی در حالت اشباع وارد اواپراتور خواهد شد.

  • مرحله آخر ورود به اواپراتور

در این مرحله جذب گرمای سردخانه صورت میگردد. مبرد با دمای پایین خود بدلیل اختلاف دمایی که با محیط دارد، آمادگی دریافت گرمای آن محیط است. بنابراین دمای فریون بالاتر میرود و پایین آوردن دمای سردخانه را به ارمغان می آورد که با تبدیل شدن تمام فریون به حالت گاز اشباع یا بخار داغ همراه است.

که این سیکل تبرید مدام درحال تکرار است و بعد از این مرحله مجددا ورود مبرد به کمپرسور را در پیش خواهیم داشت.

چرا سردخانه فریونی؟

  • مناسب ترین انتخاب برای سردخانه هایی با ظرفیت کم و یا متوسط به منظور کاهش هزینه ها ( اگر بار سیستم تبرید کمتر از 100 تن باشد )
  • سمی نبودن فریون و نداشتن خطر جانی یا مسمویت برای کاربران
  • آتش زا نبودن و تضمین ایمنی سردخانه و همچنین کاربرانش
  • آرامش در حین کار کردن با آن و عدم وجود قوانین و مقررات ایمنی سخت
  • کم بودن نسبی هزینه های نگهداری و تعمیرات